Symboliek van de Mandala

‘De Magische Mandala’

Al van kleins af aan ben ik creatief. Wat een gouden draad in mijn leven is. Ik teken en kleur o.a. Mandala’s voor inspiratie en ik verwerk er verschillende symbolen in. Als ik hiermee bezig ben dan ervaar ik rust. Ik ga vanuit mijn hoofd en ik voel de verbinding met mijn hart.

Ik vind de diepgang en betekenis van symbolen heel erg intrigerend en boeiend . Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in verschillende symbolen, rituelen, religies en culturen. Ik luister graag naar verhalen van andere van Nu en Toen. Als een nieuwsgierig kind ga ik op ontdekkingsreis uit. Wat mijn aandacht trekt en mij interesseert daar haal ik een stukje uit, neem ik met mij mee en verweef in op mijn eigen manier met mijn persoonlijke ontwikkeling en zo leer ik steeds meer mijn eigen authentieke ‘Ik’ kennen. Dit verwerk en verweef ik in mijn unieke Symbolische Kracht Sieraden.

Symboliek halen we vooral uit ons zelf. We laten ons echter vaak inspireren door alles wat we in de wereld om ons heen aan Symbolen zien. In het algemeen is een Symbool een beeldend gegeven waarin men werkelijkheden kan ontdekken die veel dieper zijn dan het beeld letterlijk weergeeft. Het is een metaforisch gebruik van een voorwerp, een tekening of een verhaal. Symbolen kunnen vrij ingevuld worden.

Vandaag wil ik jullie meer vertellen over de Mandala.

Een Mandala betekend in het Sanskriet wiel of cirkel en bewustzijn. Het is een Oer Symbool wat voor oneindigheid staat. De cirkel heeft geen begin en geen einde. Volgens Oosterse Wijsheden dienen ze tot inspiratie en innerlijke verrijking. Ze maken je bewust van de oneindigheid van het bestaan en de verbinding met alles om je heen. Mandala’s zijn prachtige cirkelvormige figuren met symmetrische elementen. Juist in de eenvoud van de cirkel gaat een grote kracht schuil.

Je kunt de cirkel als het grootste Symbool zien van volledigheid en oneindigheid dat er is: het Symbool van het scheppende Beginsel. Ze kan als een enorm ruimtelijke baarmoeder alles dragen en symboliseert alles wat als levend geheel uit de kern, een zaad, een ei, of een cel is geboren. Zij biedt plaats voor vele andere Symbolen. Het grote Oer Symbool van de cirkel kan dan ook oneindig veel andere Symbolen dragen en ruimte geven aan allerlei creatieve stelsels. Uiteindelijk is de eenvoud van de grote Symbolen de basis waar de Schepping op rust.

Vanuit het midden en de kern is de centrale plek een stip. De plek waar alles samen komt wanneer er een naar binnen gaande beweging is en alles terug naar de kern gaat. En waaruit ook alles weer ontstaat, begint en groeit. Met de beweging van binnen in de kern naar buiten toe. Omringt in de veilige cirkel. Daar waar alles mag Zijn en bedding krijgt. Een constante oneindige beweging zoals een spiraal.

Deze ronde vorm ga je steeds vaker terug zien in mijn Zilveren Symbolische Kracht Sieraden. Ik werk graag met ronde vormen deze staan voor mij o.a. voor vrouwelijkheid, stroming en beweging. In een Mandala begin je vanaf de punt in het midden. Vanuit de kern waar alles uit ontstaat. Het centreren ‘Ik Ben’. Ik werk vanuit mijn gevoel, hart & intuïtie en tijdens het creatieproces plaats ik de Symbolen binnen in de ruimte van de cirkel. Geef ik ze een plek, verbind ik ze met elkaar tot één geheel.

Harte groet van Miriam